Betekent geen contact tussen vader en kind geen kinderalimentatie?

Betekent geen contact tussen vader en kind geen kinderalimentatie?

Betekent geen contact tussen vader en kind geen kinderalimentatie?

Stel een vrouw wordt zwanger van een man. Deze man wordt het te heet onder de voeten en hij piept er tussenuit. Zodra het kind geboren is komt contact tussen deze man en het kind niet tot stand. Moet deze man dan wel kinderalimentatie betalen? In de praktijk merk ik veel misverstanden op hierover. In deze blog geef ik daarom een antwoord op deze vraag!

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Moet de man instemmen met de geboorte van het kind?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel: nee de man hoeft niet in te stemmen met de geboorte van het kind. Wanneer de man een ‘daad die tot het gevolg kan hebben het verwekken van een kind’ heeft gedaan, dan is deze man verplicht om mee te betalen aan de opvoeding en verzorging van het kind. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen mogelijk, hierover verderop in deze blog meer. Een man kan dus niet aanvoeren dat hij het kind niet gewild heeft om onder de kinderalimentatieplicht uit te komen.

Wat als de man het kind niet erkend heeft?

Of de man het kind wel of niet erkend heeft maakt niet uit voor de plicht om mee te betalen aan de verzorging en opvoeding van het kind. Het maakt dus voor de alimentatieverplichting van de man dus niet uit of het kind wel of niet erkend is door hem.

Geen contact met het kind betekent geen kinderalimentatie?

Wat ook niet uitmaakt voor de plicht van de man om mee te betalen aan kosten van de verzorging en opvoeding van het kind is of hij wel of geen contact met het kind heeft. Een man die geen contact met zijn kind heeft, is gewoon verplicht om mee te betalen aan de verzorging en opvoeding van het kind.

Ook als de man het kind nog nooit in zijn leven heeft gezien moet hij meebetalen aan de kosten van het kind.

Wat nu als de moeder contact tussen het kind en de vader dwarsboomt?

Ook dit maakt niet uit. De man is gewoon verplicht om mee te betalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van het kind. Kinderen mogen namelijk niet de dupe worden van ruzie tussen hun ouders.

Eén uitzondering

Er is wel een uitzondering. Wanneer de moeder de vader van het kind om kinderalimentatie gaat vragen via de rechtbank, gaat de rechter allereerst kijken of er niet al een andere persoon de tweede juridische ouder van het kind is. Wanneer een andere man of een tweede vrouw (de meemoeder) juridisch gezien ouder van het kind is, dan kan de moeder de biologische vader niet aanspreken voor kinderalimentatie.

Wanneer het kind juridisch gezien twee ouders heeft, kan van de biologische vader van het kind niet verlangd worden dat hij kinderalimentatie betaalt.

Stel een vrouw is getrouwd met een man. Deze vrouw wordt zwanger van een andere man dan haar echtgenoot. Wanneer de vrouw bevalt van het kind is haar echtgenoot automatisch de juridische vader van het kind. De vrouw kan dan ook de biologische vader niet om kinderalimentatie vragen (juridisch gezien dan…). Wanneer de vrouw toch kinderalimentatie wil ontvangen van de biologische vader, moet eerst het ouderschap van haar echtgenoot ontkend worden/’verwijderd’ worden via de rechtbank.

Conclusie

Met deze blog hoop ik voor eens en voor altijd duidelijk gemaakt te hebben dat geen contact tussen kind en vader geen reden is om geen kinderalimentatie te verlangen van de vader. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met me op om je situatie te bespreken!