Gay mediation … verschilt dat van ‘hetero’ mediation?

Gay mediation … verschilt dat van ‘hetero’ mediation?

Gay mediation … verschilt dat van ‘hetero’ mediation?

Afgelopen week vroeg iemand mij: ‘Wat maakt jou nou anders dan die andere mediators?’ Voor mij was dit een vraag die me inspiratie gaf voor een nieuwe blog!

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Kim Smienk … ‘De LHBTI+’ mediator

Als enige mediator in Nederland heb ik me gespecialiseerd in ‘LHBTI+’. LHBTI+ staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Intersekse + alles wat hier nog bij hoort.

Wat mij kenmerkt is dat ik zelf onderdeel uitmaak van de LHBTI+ gemeenschap. Hierdoor hoef je aan mij niet uit te leggen wat een polyamoreuze relatie is, wat meerouderschap inhoudt en dat je als lesbische vrouwen ‘gewoon’ een spuitje bij de Etos gaat kopen voor zelfinseminatie.

Veiligheid tijdens mediation

Als er iets is dat bij mijn mediations heel belangrijk is, dan is het veiligheid. Praktisch gezien wil ik veiligheid tijdens mijn mediations. Er mag tijdens mijn mediations geen geweld gebruikt worden bijvoorbeeld. Dit klinkt volgens mij heel logisch.

Verder wil ik ook dat mijn cliënten een veilig gevoel hebben bij me. Dit houdt aan de ene kant in dat ik een sfeer wil creëren waarin mijn cliënten alles durven te zeggen in gesprekken. Aan de andere kant houdt dit in dat ik als mediator nooit zal oordelen over hetgeen mijn cliënten zeggen en/of voelen.

Zonder veiligheid geen geslaagde mediation.

Mijn cliënten vinden het fijn dat ik zelf afkomstig ben uit de LHBTI+ gemeenschap. Omdat ik zelf onderdeel uitmaak van de LHBTI+ gemeenschap, kan ik namelijk een veilige sfeer creëren tijdens mediations.

Alle mediators zijn toch onbevooroordeeld en niet-oordelend?

Helaas. Zelf maakte ik laastst iets mee waardoor ik heel goed besefte dat mijn kantoor zo belangrijk is. Ik begon aan een opleiding van een aantal dagen. Deze opleiding is speciaal voor (familie)mediators. Toen ik op de eerste opleidingsdag aan de andere mediators in het klasje vertelde dat ik gespecialiseerd ben in LHBTI+ werd er door een aantal mediators gegiecheld. Ook hoorde ik een aantal mediators praten over mij en mijn werk, achter mijn rug om.

Dat ik me extreem onveilig voelde tijdens deze opleidingsdag, maakte dat ik besefte hoe belangrijk het is dat ik er ben als mediator gespecialiseerd in LHBTI+.

Het is natuurlijk prima dat mensen kritisch zijn op wat ik doe en wat ik aanbied. In dat geval ga ik graag in gesprek over mijn kantoor. Maar deze sfeer in dit klasje voelde voor mij extreem onveilig. Het is vast geen verrassing dat ik deze opleiding na de eerste opleidingsdag heb verlaten.

Door deze ervaring laat ik me zeker niet kisten. Maar deze dag liet mij wel beseffen dat mijn kantoor ontzettend belangrijk is voor de LHBTI+ gemeenschap. Deze opleidingsdag heeft mij in ieder geval enorm veel inspiratie gegeven voor mijn kantoor!

Werk je ook voor mensen die hetero zijn?

Tuurlijk! Voor mij maakt het niet uit waar je op valt en hoe je jezelf ziet. Je hoeft je dus bij het plannen van een afspraak met me zeker niet te verantwoorden over je geaardheid!

Gay mediation conclusie

Zoek je een mediator? Ga dan op je gevoel af. Ga alleen met een mediator in zee waar je je veilig bij voelt. Want zonder veiligheid zal de mediation niet slagen. Wil je met me kennismaken? Neem dan gerust contact op.