Genderneutraal paspoort. Hoe zit dat?

Genderneutraal paspoort. Hoe zit dat?

Genderneutraal paspoort. Hoe zit dat?

De rechtbank oordeelde in mei 2018 al dat de politiek het mogelijk moet maken om een ‘derde gender’ in het paspoort op te nemen. Inmiddels zijn er twee personen in Nederland die een genderneutraal paspoort hebben. Deze mensen hebben ‘X/X’ in het paspoort staan.

Utrecht 18 augustus 2019, door mr. Kim Smienk

Wat houdt een genderneutraal paspoort in?

Genderneutraal wordt in een paspoort als ‘X/X’ aangeduid. Dit zorgt ervoor dat een persoon niet als man, en ook niet als vrouw geregistreerd staat. Dit is een optie voor mensen die zich non-binair voelen, een intersekse conditie hebben of om een andere reden zich fijn voelen bij de X in hun paspoort.

Mensen met een genderneutraal paspoort hebben ‘X/X’ in hun pasoort staan.

Hoe krijg je ‘X/X’ in je paspoort?

Het verkrijgen van gender X/X in je paspoort is helaas nog niet zo makkelijk geregeld. Er is geen mogelijkheid in de wet die de verkrijging van een genderneutraal paspoort verzorgt. Je zult daarom naar de rechtbank moeten stappen wanneer je ‘X/X’ in je paspoort wil.

Het ”wisselen” van ‘man’ naar ‘vrouw’ in je paspoort (of andersom) is een stuk makkelijker geregeld. Dit kan namelijk bij de gemeente waar je bent geboren geregeld worden. Hier hoeft dus geen rechter voor aan te pas te komen.

Voor een genderneutraal paspoort zul je naar de rechter moeten.

Er is in de politiek wel gesproken over het eenvoudiger maken van het verkrijgen van gender X/X in je paspoort. Helaas is dit niet tot een wetswijziging gekomen.

Wie kan ‘X/X’ in het paspoort krijgen?

Overigens is op dit moment nog niet duidelijk of de rechtbank iedereen die verzoekt om ‘Gender X/X’ in het paspoort te laten opnemen dit ook toestaat. De twee personen in Nederland die een genderneutraal paspoort hebben, daarvan was het geslacht bij de geboorte niet te bepalen. Bij mensen met een andere achtergrond zal de toekomst moeten uitwijzen hoe rechters hiermee omgaan.

Tot slot

Wil je meer weten over genderregistratie of het verkrijgen van gender X/X in je paspoort? Neem gerust contact op met Kim!