Is een donorcontract rechtsgeldig?

Is een donorcontract rechtsgeldig?

Is een donorcontract rechtsgeldig?

Bovenstaande vraag krijg ik regelmatig. Is zo’n donorcontract eigenlijk wel juridisch geldig?

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Wanneer moet je een donorcontract opstellen?

Een donorcontract laat je opstellen wanneer je zwanger wordt met behulp van eenbekende donor. Wanneer je zwanger wordt met behulp van een onbekende donor is een donorcontract niet nodig. Let op: een ‘onbekende donor’ is een donor die ‘anoniem’ sperma heeft gedoneerd in een kliniek. Wanneer je eigen (bekende) donor sperma afgeeft in een kliniek voor het tot stand brengen van de zwangerschap is er nog steeds een donorcontract nodig.

Wat schrijf je in een donorcontract?

Er zijn allerlei zaken die je in een donorcontract kan opschrijven. Eén van de belangrijke zaken die je in een donorcontract schrijft is dat de biologische vader de ‘donor’ is.

Dit schrijf je op omdat er twee smaken zijn – juridisch gezien- waarop de biologische vader behandeld wordt. De biologische vader is óf de ‘verwekker’ van het kind, óf de ‘donor’ van het kind. Hoewel er biologisch geen verschil is, is dit juridisch is een verschil van dag en nacht. Een ‘verwekker’ moet bijvoorbeeld meebetalen aan de opvoeding en verzorging van het kind (kinderalimentatie), en heeft bepaalde rechten wat betreft omgang en contact met het kind. Bij een donor is dit anders. Een donor hoeft geen kinderalimentatie te betalen, en kan niet zomaar omgang en contact met het kind afdwingen.

Wat is de reden voor het opstellen van een donorcontract?

Nu is de vraag: hoe bewijs je dat de biologische vader een donor is, en geen verwekker? Het stellen van deze vraag leidt naar de waarde van het donorcontract. Met een donorcontract kun je namelijk bewijzen dat de biologische vader een donor is, en geen verwekker.

Hoe komt het dat mensen zich afvragen of een donorcontract juridisch geldig is?

Als antwoord op de vraag ‘is een donorcontract juridisch geldig?’ kan ik antwoorden: ja. zeker! Een donorcontract is zeker juridisch geldig. Máár. Let op. Er zijn mensen die zelf een donorcontract opstellen. En hier gaat het mis. Deze mensen die zonder juridische kennis een donorcontract opstellen schrijven vaak zaken op die juridisch niet kunnen. Bij een rechter houden deze donorcontracten dan geen stand. Dit zorgt ervoor dat mensen denken dat een donorcontract juridisch niet geldig is. Maar dit is dus niet het geval. Het komt er alleen op neer dat je niet zelf een donorcontract moet opstellen, als je geen verstand hebt van juridische zaken.

Advies

Kortom, laat een donorcontract opstellen. Stel deze niet zelf op als je geen verstand hebt van de juridische kant van het donorcontract. Op deze manier krijg je een donorcontract dat juridisch geldig is.

×