Kan de donor het kind erkennen?

Kan de donor het kind erkennen?

Kan de donor het kind erkennen?

In theorie kan een donor een kind erkennen. De donor is dan eigenlijk geen donor meer, hij wordt door het erkennen namelijk de juridische vader van het kind. Het laten erkennen van je kind door de donor heeft heel wat gevolgen. Is het daarom wel verstandig om de donor het kind te laten erkennen?

Wat houdt erkennen in?

Een kind kan maximaal twee juridische ouders hebben. Er kunnen natuurlijk meer dan twee ouders zijn die voor een kind zorgen (meerouderschap), maar volgens de wet kunnen maximaal twee van deze ouders de juridische ouders van hun kind worden.

De moeder die bevalt van haar kind is volgens de wet de juridische moeder van haar kind. In sommige gevallen is er volgens de wet automatisch een tweede juridische ouder. Bijvoorbeeld wanneer de moeder die bevalt getrouwd is met een man, deze man is dan volgens de wet automatisch de tweede juridische ouder van het kind.

Erkennen zorgt ervoor dat iemand juridisch ouder wordt.

In veel gevallen is er niet automatische een tweede juridische ouder. Wanneer twee vrouwen samen een kind krijgen is de moeder die niet bevalt van haar kind namelijk niet automatisch de tweede juridische moeder van haar kind. Ook niet in het geval de moeders met elkaar getrouwd zijn.

Wanneer iemand die tweede juridische ouder van het kind wil worden kan dat door het kind te ‘erkennen’. Dit erkennen gebeurt bij de burgerlijke stand (de gemeente) en kan al voor de geboorte van het kind.

Wat zijn de gevolgen van erkennen?

Wanneer een ouder diens kind ‘erkent’ staat deze ouder officieel bij de overheid geregistreerd als ouder van het kind. Dit heeft als gevolg dat het kind erft van deze ouder en dat deze ouder toeslagen zoals kinderopvangtoeslag kan aanvragen. Het erkennen van het kind brengt ook verplichtingen met zich mee. De erkenner moet namelijk voor het kind zorgen en is ook verplicht om financieel bij te dragen aan de opvoeding van het kind.

Kan een donor het kind erkennen?

Voor erkennen is toestemming van de moeder die bevalt van het kind nodig. Wanneer deze moeder ermee instemt dat de donor het kind erkent, dan kan de donor het kind erkennen. De donor is dan eigenlijk geen donor meer. De donor wordt dan namelijk de juridische ouder van het kind, en is bijvoorbeeld verplicht om mee te betalen aan de opvoeding van het kind (kinderalimentatie).

Het erkennen van het kind door de donor heeft grote juridische gevolgen.

Tip

Er zijn grote juridische verschillen tussen een donor en een man die het kind erkent. Je moet daarom goed voor ogen houden wat jullie intentie is. Is de intentie dat de donor een donor op afstand is, geen kinderalimentatie betaalt, en niet mee zal beslissen over de opvoeding van het kind? Denk dan goed na of het wel jullie bedoeling is dat de donor het kind erkent. Laat je in ieder geval heel goed voorlichten voordat jullie beslissingen nemen.