Scheiding van tafel en bed … wat houdt dat in?

Scheiding van tafel en bed … wat houdt dat in?

Scheiding van tafel en bed … wat houdt dat in?

We leven gescheiden van tafel en bed’ is een uitspraak die ik als familiemediator veel hoor. Mensen die dit zeggen slapen vaak niet meer in hetzelfde bed als hun partner. Juridisch gezien is ‘scheiden van tafel en bed’ echter iets totaal anders dan vaak met deze uitspraak bedoeld wordt. Wat zo’n scheiding van tafel en bed inhoudt, leest u in deze blog.

Utrecht 20 augustus 2019, door mr. Kim Smienk

Wat is scheiden van tafel en bed?

Wanneer partners getrouwd zijn kunnen zij scheiden van tafel en bed. Scheiden van tafel en bed is geen mogelijkheid voor partners die een geregistreerd partnerschap met elkaar hebben. De scheiding van tafel en bed moet aangevraagd worden bij de rechtbank.

Een scheiding van tafel en bed is alleen mogelijk bij een huwelijk, niet bij een geregistreerd partnerschap.

Scheiden van tafel en bed lijkt erg op een ‘gewone’ echtscheiding. Het verschil met een ‘gewone’ echtscheiding is dat bij een scheiding van tafel en bed de partners getrouwd blijven. Bij een echtscheiding zijn de partners gescheiden van elkaar.

De betekenis van een scheiding van tafel en bed

De mogelijkheid voor scheiden van tafel en bed is eigenlijk meer iets van vroeger. Voor 2001 was het namelijk verplicht voor gehuwde partners om samen te wonen. Wanneer zij niet meer samen wilden wonen, konden zij een scheiding van tafel en bed aanvragen. Op deze manier konden de partners getrouwd blijven, en waren zij niet verplicht om samen te wonen.

Sinds 2001 is het niet meer verplicht voor gehuwde partners om samen te wonen. Hierdoor zeggen dan ook veel juristen dat de scheiding van tafel en bed achterhaald en ouderwets is.

Gevolgen scheiden van tafel en bed

Door een scheiding van tafel en bed ontstaan er bepaalde gevolgen die ook ontstaan bij een echtscheiding. Zo wordt de gemeenschap van goederen ontbonden, en dient daarom bijvoorbeeld de inboedel verdeeld te worden over de partners.

Als jurist weet ik vaak makkelijkere en goedkopere oplossingen dan een scheiding van tafel en bed.

Ook moet er kinder- en/of partneralimentatie betaald worden en zijn de partners niet meer elkaars erfgenaam zodra ze gescheiden zijn van tafel en bed.

Ouderschapsplan

Net als bij een ‘gewone echtscheiding’ moet er bij scheiden van tafel en bed een ouderschapsplan opgesteld worden. Hier staan afspraken in over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Hierin worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over waar de kinderen gaan wonen, welk bedrag aan kinderalimentatie er wordt betaald en hoe de ouders communiceren over de kinderen met elkaar.

Voor wie is scheiden van tafel en bed?

In de praktijk gebeurt scheiden van tafel en bed niet vaak. Voor mensen die vanuit hun geloofsovertuiging niet willen scheiden kan scheiden van tafel en bed een optie zijn. Op deze manier worden juridisch gezien bepaalde huwelijksbanden ontbonden, maar blijven de partners officieel wel getrouwd.

Hoe gaat het na de scheiding van tafel en bed?

Nadat de scheiding van tafel en bed door de rechter is uitgesproken zijn er drie opties:

1. De partners blijven gescheiden van tafel en bed.

2. De partners vragen een ‘gewone’ echtscheiding aan bij de rechtbank (let op, hier zitten wel wat haken en ogen aan).

3. De partners heffen de scheiding van tafel en bed op en zijn weer ‘gewoon’ getrouwd met elkaar.

Voor het omzetten van de scheiding van tafel en bed in een echtscheiding en de voortzetting van het huwelijk na de scheiding van tafel en bed moeten de partners naar de rechter.

Echtscheiding

Een echtscheiding nadat de partners zijn gescheiden van tafel ben bed kan niet zomaar. Wanneer één van de partners wel wil scheiden, en één van de partners niet dan moeten de partners minimaal drie jaar van tafel en bed zijn gescheiden. Pas na drie jaar kan de scheiding van tafel en bed omgezet worden in een echtscheiding door de rechter.

Wanneer één van de partners niet wil scheiden, moet de andere partner drie jaar wachten voordat de echtscheiding aangevraagd kan worden.

Wanneer de partners allebei willen scheiden, dan geldt deze termijn van drie jaar niet.

Tot slot

Scheiden van tafel en bed kan interessant zijn voor mensen die vanwege hun geloofsovertuiging niet willen scheiden. Buiten deze reden zie ik scheiden van tafel en bed in de praktijk nagenoeg nooit. Wilt u een advies of een scheiden van tafel en bed bij uw situatie past? Neem gerust contact op met Kim hiervoor!