Transman baart kind. Hoe zit dat ouderschap juridisch?

Transman baart kind. Hoe zit dat ouderschap juridisch?

Transman baart kind. Hoe zit dat ouderschap juridisch?

Het gaat nu even niet over gevoel. Deze vraag is puur juridisch. Is deze transman de vader of de moeder van het kind volgens de wet? Wat denk jij? In deze blog laat ik je zien dat ouderschap voor transpersonen ingewikkeld in elkaar zit.

Geslacht veranderen in paspoort

In een eerdere blog schreef ik over het veranderen van je geslacht in je paspoort. Lees voor meer info even deze blog!

Beval je als transman van je kindje, of is je partner een transman bevalt hij van jullie kindje? Zorg ervoor dat je op tijd je laat informeren! Neem sowieso contact met me op vóór de bevalling.

Transgenderwet 1 juli 2014

Sinds 1 juli 2014 is er in de Nederland de zogeheten ‘Transgenderwet’. Deze Transgenderwet houdt in dat wanneer je 16 jaar of ouder bent je je geboortegeslacht ‘officieel’ kan laten aanpassen. Dit houdt in dat je van ‘man’ in je paspoort naar ‘vrouw’ kan, en andersom. Wel is er voor deze verandering van je geboortegeslacht een verklaring nodig van een deskundige. Een deskundige is bijvoorbeeld je behandelend psycholoog.

Geslacht veranderen voor 1 juli 2014

Het is belangrijk om een beetje de geschiedenis in te duiken. Voordat de Transgenderwet op 1 juli 2014 in werking trad waren er namelijk andere regels voor het ‘officieel’ veranderen van je geboortegeslacht. De regels voor 1 juli 2014 waren als volgt:

1. Je moest ongetrouwd zijn.

2. Er moesten lichamelijke veranderingen plaatsvinden.

3. Je moest onvruchtbaar zijn. Oftewel: wanneer je je geslacht ‘officieel’ veranderde in je paspoort, mocht je op dat moment niet in staat zijn ooit nog een kind te krijgen of te verwekken.

Tot 1 juli 2014 was het vereist om onvruchtbaar te zijn voordat je geslacht in je paspoort veranderd kon worden.

Onvruchtbaarheid

Voor 1 juli 2014 was het dus vereist om onvruchtbaar te zijn. Als dat niet het geval was, kon je je geboortegeslacht in je paspoort niet aanpassen. In de Transgenderwet (dus na 1 juli 2014) is dit niet meer een vereiste. Het is dus mogelijk dat je je geboortegeslacht in je paspoort aanpast terwijl je nog kan bevallen van een kind, of een kind kan verwekken.

Vanaf 1 juli 2014 is het niet meer nodig dat je onvruchtbaar bent wanneer je je geslacht wil veranderen.

Hierdoor is het dus vanaf 1 juli 2014 mogelijk dat een transman ‘officieel’ in zijn paspoort heeft staan dat hij een man is en tegelijkertijd lichamelijk gezien zwanger kan zijn.

Transman krijgt kind… hoe zit dat juridisch?

De Nederlandse wet is (nog) niet zo ver dat er rekening wordt gehouden met transmannen die bevallen van een kind.

Wanneer een transman bevalt van een kind dan wordt er daarom -juridisch gezien- gedaan alsof hij een vrouw is. Oftewel: de transman is de moeder van het kind.

De transman is juridisch gezien de moeder van het kind.

Dit voelt vast wat crux. En dit heeft ook heel wat haken en ogen. Stel de transman heeft een vrouwelijke partner, dan zijn de ‘regels’ van lesbisch ouderschap van toepassing. In de praktijk is er een stel bestaand uit een man en een vrouw, maar toch is er voor de wet sprake van ‘lesbisch ouderschap’.

Oftewel: een (trans)man die een kind baart wordt door de wet als volgt gezien: hij is de moeder van zijn kind. En als klap op de vuurpijl valt hij onder het ‘lesbische ouderschap’ wanneer hij een vrouwelijke partner heeft. Wanneer hij een mannelijke partner heeft valt het ouderschap onder het ‘standaard ouderschap’.

Omdat de transman de moeder van het kind is (juridisch gezien) kan er sprake zijn van lesbisch ouderschap. Zorg ervoor dat je je goed laat informeren over welke regels op jou en je kind van toepassing zijn!

Tot slot

Wat ik met deze blog vooral wil aangeven is dat de ouderschapsrechten voor transpersonen wat ingewikkeld liggen. Beval je als transman van je kindje, of is je partner een transman bevalt hij van jullie kindje? Zorg ervoor dat je op tijd je laat informeren. Neem het liefst voor de zwangerschap al contact met me op! Dan drinken we even koffie en bespreken we jullie juridische situatie.