Tweede Kamer debatteert over meerouderschap

Tweede Kamer debatteert over meerouderschap

Tweede Kamer debatteert over meerouderschap

Op dit moment kunnen maximaal twee ouders de juridische ouders van een kind zijn. In een eerder artikel schreef ik dat een juridische regeling van meerouderschap er helaas nog niet in zit volgens de Tweede Kamer. Donderdag 14 november werd er weer in de Tweede Kamer gedebatteerd over meerouderschap. Hierbij een samenvatting van dit debat!

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Minister Dekker wil ‘deelgezag’ invoeren

In het debat van donderdag 14 november kwam vooral minister Dekker aan het woord. Minister Dekker is de minister voor Rechtsbescherming. Hij is dan ook heel belangrijk als we het hebben over politieke beslissingen over meerouderschap. Minister Dekker benadrukte tijdens het debat van afgelopen donderdag dat bij het maken van een regeling voor meerouderschap het belang van het kind voorop staat.

Wat houdt deelgezag in?

Hoe het er nu voor staat is dat er deelgezag komt in Nederland. Dit houdt in dat er nog steeds maximaal twee ouders het ouderlijk gezag kunnen hebben over een kind. En dat er nog steeds maximaal twee ouders juridisch gezien de ouders van een kind kunnen zijn. Wat nieuw is is dat hierbij maximaal twee ouders kunnen komen die ‘deelgezag’ over het kind hebben.

Er wordt door minister Dekker aangegeven dat de invoering van ‘deelgezag’ de positie van de ‘meerouders’ versterkt. Ik moet toegeven dat ik me dit afvraag.

Dit deelgezag houdt in dat de ouder met deelgezag recht heeft op informatie en consultatie met betrekking tot het kind. Dit houdt in dat deze ouders het recht hebben om te weten hoe het met het kind gaat op school en bepaalde medische informatie van het kind mogen krijgen. Het recht op consultatie houdt in dat deze ouders mogen aangeven wat zij vinden van bijvoorbeeld de schoolkeuze voor het kind.

Is deelgezag afdwingbaar bij een rechter?

De ouders met deelgezag hebben dus recht op informatie over het kind en zij mogen zeggen wat zij vinden van bepaalde keuzes voor/van het kind. Minister Dekker geeft aan dat er met de invoering van deelgezag ‘voorzichtige stappen’ genomen worden om het recht aan te laten sluiten bij de hedendaagse gezinsvormen.

Juist de meeroudergezinnen denken goed na over hun gezinsconstructie en de opvoeding van hun kind. Ik vind het zonde dat minister Dekker zo negatief praat over conflicten die kunnen ontstaan binnen meeroudergezinnen.

Wanneer de ouders met het gezag geen informatie willen geven over het kind, dan kunnen de ouders met het deelgezag naar de rechter stappen. De rechter kan dan de ouders met gezag verplichten om informatie over het kind aan de ouders met deelgezag te geven.

Volgens minister Dekker meer kans op conflicten bij meerouderschap

Wat mij opviel tijdens het debat is dat minister Dekker veelvuldig benoemde dat er bij kinderen die twee ouders hebben al veel conflicten kunnen ontstaan. En dat bij kinderen die meer dan twee ouders hebben de kans op conflicten nog groter worden. Ik vraag me af of dit zo is. De meeroudergezinnen die bij mij in de praktijk langskomen zijn (drie of vier) ouders die al voor de zwangerschap van het kind zeer goed nagedacht hebben over het opgroeien en opvoeden van hun kind. En deze goede voorbereiding op de komst van het kind voorkomt juist onenigheid en conflicten.

Meerouderschapsplan

Het opstellen van een meerouderschapsplan wordt niet verplicht zodra het ‘deelgezag’ ingesteld wordt. Toch raad ik aan om wel een meerouderschapsplan op te stellen.

Een meerouderschapsplan wordt niet verplicht bij ‘deelgezag’. Ik raad aan om wel een meerouderschapsplan op te stellen!

Het opstellen van het meerouderschapsplan zorgt er ten eerste voor dat de (aanstaande) ouders met elkaar in gesprek gaan over diverse onderwerpen die belangrijk zijn tijdens het opgroeien van het kind. En daarbij is het meerouderschapsplan heel belangrijk om op terug te kunnen vallen bij onduidelijkheden of onenigheid.

Conclusie

Wat mij betreft zorgt ‘deelgezag’ niet voor een betere juridische positie van meerouderschap. Minister Dekker ziet ‘deelgezag’ als opstapje. Ik hoop daarom dat het volgende stapje snel gezet wordt. Wil je meer informatie over meerouderschap? Neem gerust contact op!